Gyakran ismételt kérdések a Kollagénról

Mi a kollagén?

A kollagén olyan fehérje, ami a legnagyobb mennyiségben fordul elő az emberek és az emlős állatok szervezetében. A kollagén olyan biológiai funkciókért felelős, ami az izomzatnak és a bőrnek szerkezeti alapot biztosít, gyakorlatilag hozzájárul a bőr feszességéhez és az ízületek, csontok egészségéhez.

Mi a kollagén funkciója?

Szervezetünkben a kollagén természetes módon képződik, de bizonyos idő elteltével lelassul ennek a fehérjének a termelődése és a bőr ezáltal fokozatosan veszít a feszességéből. A kollagén pótlásával a rugalmasság hosszan fenntartható, ezt megtehetjük különféle étrend-kiegészítők szedésével is, de bizonyos ételekben is megtalálható ez a fontos fehérje. A kollagén fő funkciója még, hogy megőrizze a csontok, ízületek és az izmok egészségét.

Milyen típusú kollagének vannak?

Az I. típusú kollagén főleg a bőrben, csontokban, ínakban és a szalagokban található meg. A halkollagén és marhakollagén tartalmazza ezt a típust a legnagyobb mértékben. A II. típusú kollagén döntően az ízületekben és a porcokban található meg. A legjobb forrása a csirke de a marhakollagén is tartalmaz ilyen típusú kollagént. A II. típusú kollagén a porcok kenéséért is felelős. A III. típusú kollagén másnéven rácsrost, a bőr, az erek és a belső szervek kötőanyaga.

Milyen típusú kollagén forrásokat különböztetünk meg?

A kollagén olyan komplex fehérje, ami többféle aminosavból épül fel, forrását tekintve 3 fő típust különböztetünk meg. Van a halkollagén, csirkekollagén és a marhakollagén, de azt fontos megjegyezni, hogy mindegyiknek más előnye van. A halkollagén egyszerűbb, zömmel I. típusú kollagént foglal magába, ideális választás azoknak, akik autoimmun diétát követnek. A csirkekollagén II. típusút tartalmaz, ez főleg az ízületek tekintetében fejti ki hatását. A legkomplexebb a marhakollagén, amelyben elsősorban I. és III. kollagén lelhető fel, kis mértékben II. is, hatását leginkább a bőr, haj és a köröm tekintetében fejti ki, de felel az ízületek egészségéért is.

Mi termeli a kollagént?

A kollagént szervezetünk automatikusan termeli, ám a kor előrehaladtával ennek a mértéke fokozatosan csökken. Bizonyos módszerekkel viszont pótolhatjuk az elveszett kollagént, így tovább megőrizhetjük bőrünk feszességét és ízületeink egészségét. Némely ételek is tartalmaznak kollagént, de étrend-kiegészítők szedésével is szinten tarthatjuk, illetve meghatározó szerepe van még a C-vitaminnak, amely hiányában szintén csökkenhet a termelődés folyamata.

Mi segíti a kollagén felszívódását?

Kutatások igazolták, hogy a folyékony kollagén felszívódása kiváló, ám nem mindegy, hogy az adott típus mennyi kollagén-peptidet tartalmaz, ugyanis minél több van benne, annál jobban hat. Ezen kívül a C-vitamin is elősegíti a termelést és a gyorsabb felszívódást, tehát ezt is érdemes pótolni.

Melyik a legjobb kollagén?

A legkomplexebb kollagén a marhakollagén, ami elsősorban I. és III. kollagént tartalmaz, de kis mértékben megtalálható benne a II. is. A marhakollagén kiválóan hat a bőrre, hajra és a körömre, ezen kívül felel az ízületek egészségének a fenntartásáért is.

Mi a kollagén peptid?

A kollagén az emésztést követően lényegében kisebb alkotóira, az az peptidekre bomlik, amelyeknek bizonyos része aminosavakká alakul át. Mindezek bekerülnek a véráramba, végül megkezdik kifejteni hatásukat a bőrben és az ízületekben.

Mi a hidrolizált kollagén?

A hidrolizált kollagén gyakorlatilag kötőszövet, amelyet kinyerhetnek csirkéből, marhából vagy éppen halból, végül enzimekkel és vízzel lebontják. A kollagén tartalmú termékeken szerepelhet az, hogy „kollagén peptid” vagy „kollagén hidrolizátum”, de a kettő között különbség nincsen. A hidrolizált kifejezés lényegében azt jelenti, hogy a kötőszövet víz által lett lebontva kisebb molekulákra.

Mit tesz a bőrünkkel a kollagén?

A kollagén az emésztést követően kisebb peptidekre bomlik, amelyek a véráramba kerülve elkezdik kifejteni hatásukat a bőrben és az ízületekben. A kor előrehaladtával fokozatosan csökken szervezetünk kollagén termelése, így a bőrünk egyre jobban veszít rugalmasságából. A probléma orvosolható kollagén tartalmú étrend-kiegészítők pótlásával, ezáltal a bőrünk feszesebbé válik, hiszen a kollagén elsősorban ezért felel.

Milyen típusú kollagén a legjobb az ízületek számára?

A csirkekollagén, ami főleg II. típusú kollagént tartalmaz, kiválóan hat az ízületekre, tehát, akinek az a célja, hogy az ízületek egészségét megőrizze, célszerű ilyen típusú kollagént beszereznie. Kis mértékben a marhakollagén is elősegíti az ízületek védelmét.

Marha vagy halkollagén?

A marha és a halkollagénnek teljesen más tulajdonságaik vannak, a marhakollagén nagy mértékben tartalmaz I. és III. típusú kollagént és kiváló választás mindazoknak, aki bőrük, hajuk vagy körmük egészségét szeretnék megőrizni, a halkollagén egyszerű kollagén, beszerzése javasolt azoknak az egyéneknek, akik például autoimmun diétát folytatnak.

Bőrfeszesítésre melyik kollagént használjuk?

A kollagén felel a bőrünk rugalmasságának a megtartásáért, ezért bizonyos kor felett célszerű valamilyen formában pótolni, hiszen minél idősebbek leszünk, annál kevesebbet termel a szervezetünk. A bőr feszességének a megtartását elsősorban a marhakollagén segíti elő, így amennyiben ez a cél, célszerű ilyen típusút beszereznünk.

Kollagén termékek széles választéka

Kollagén Faceliftkoncentrátum 500 ml

Kollagén Facelift koncentrátum 500 ml

Kollagén ital: haj-, bőr-, köröm-és porckúra! 20 napra elegendő. A kollagén belülről fiatalít! Ez a termék szabadalommal védett kollagén mátrixot® tartalmaz.

Ár: 6990 Ft
Megnézem

Gal SertéskollagénPeptidek 300g kollagén por

Gal Sertéskollagén Peptidek 300g kollagén por

Segíti a bőr fiatalos rugalmasságának megőrzését, valamint az ízületek és csontok megfelelő működését.

Ár: 4390 Ft
Megnézem

Herbiovit Collagen BeautyComplex kapszula 60 db

Herbiovit Collagen Beauty Complex kapszula 60 db

Hidrolizált marhakollagént, hialuronsavat és C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény a bőr rugalmasságának és feszességének megőrzéséért.

Ár: 2990 Ft
Megnézem
Újdonság

JutaVit Collagen Naturalnatúr íz 300g

JutaVit Collagen Natural natúr íz 300g

Hidrolizált marhakollagént tartalmazó étrend-kiegészítő, aromák, színezékek és tartósítószer nélkül.

Ár: 4495 Ft
Megnézem
Újdonság

Vitaking Hialuronsav +Kollagén komplex 60db

Vitaking Hialuronsav + Kollagén komplex 60db

Hialuronsavat és kollagént tartalmazó készítmény. A hialuronsav szöveteink egyik nélkülözhetetlen alkotóeleme, az életkor előrehaladtával a termelése csökken. A kollagén szintén a kötőszövet építőeleme.

Ár: 6170 Ft
Megnézem
Újdonság

InterherbKollagén&Hyaluronsav Intense Porcépítő Ananász-őszibarack ízű italpor 300 g

Interherb Kollagén&Hyaluronsav Intense Porcépítő Ananász-őszibarack ízű italpor 300 g

I. és II. típusú kollagén peptid, kurkuma és ördögcsáklya kivonat, hyaluronsav, kondroitin, MSM, glükózamin és C-vitamin tartalmú étrend-kiegészítő italpor édesítőszerrel. 

Ár: 7290 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!